srijeda, 23. ožujka 2016.

Marica Stanković: "Križarski pokret se ponosi radikalizmom"



Marica Stanković (1900.-1957.) bila je suradnica bl. Ivana Merza, suosnivačica ženske grane orlovskog pokreta (Savez hrvatskih orlica), potom organizatorica i predsjednica Velikog križarskog sestrinstva.
God. 1938. osnovala je svjetovnu ustanovu Suradnice Krista Kralja.
Sve su se te organizacije zalagale za širenje katoličkog svjetonazora među hrvatskim djevojkama, naročito za čednost u odjevanju i ponašanju.

Komunističke vlasti su je 1948. osudile na petogodišnju robiju. Umrla je 1957. god.


Sprovod Marice Stanković 1957. god.


Njezina pisana ostavština i danas nam može biti jasan putokaz.

U srpnju 1932. god., održao se u Šibeniku susret križarica iz cijele Hrvatske. Susretu je prisustvovao i biskup Jerolim Mileta.
Tijekom susreta održana su razna predavanja. Jedno od njih je bilo predavanje Marice Stanković o križarskom pokretu i euharistiji, na kojem je izrekla ove važne riječi:

"Križarski pokret se ponosi radikalizmom, ispravnim katoličkim načelima, katoličkom dosljednošću i neovisnošću od svijeta i njegova mišljenja."

Cijelo predavanje je objavljeno u tjedniku Katolik (7. kolovoza 1932., br. 30.)...




3 komentara:

  1. I danas formalno postoji "križarska organizacija", koja se poziva na nasljeđe stare, predratne, križarske organizacije.
    Ali, to nije to!

    Ovi novi "križari" su podosta uronjeni modernizam i kompromiserstvo sa sekularnim liberalizmom.
    Oni se uopće ne zalažu za ostvarenje katoličkog društvenog poretka u ovoj zemlji (što je bio cilj stare, prave, križarske organizacije).

    OdgovoriIzbriši
  2. Onda mi "tradicionalisti" trebamo osnovati svoju "križarsku organizaciju" koja će biti baš poput ove stare. Monika

    OdgovoriIzbriši
  3. Čim sam malo uzrastao u vjeri, pročitao pouka crkvenih otaca, odmah su mi ove suvremene "udruge mladih" postale odbojne... sastoje se većinom od mladih koji misle da imaju zrelu revnost, a nisu ni svjesni svoga neznanja. Naravno, obavezan je liberalni/tolerantni svećenik ili fratar na čelu. Teško će to uroditi dobrim plodom.

    OdgovoriIzbriši