utorak, 18. listopada 2016.

Problem sekularne države i vjerske slobode

Sva apsurdnost "vjerske slobode" najbolje se vidjela u ustavima bivših socijalističkih zemalja.

U Ustavu SSSR-a iz 1936. doslovno je pisalo (čl. 124.):
"Svim građanima priznaje se sloboda vršenja vjerskih obreda i sloboda protuvjerske propagande."

Iako ovakvu formulaciju nećete naći u ustavima suvremenih liberalnih država, oni prešutno podrazumijevaju točno takav stav.
Dakle, vi imate slobodu vjere, ali isto tako i neprijatelji vaše vjere imaju punu slobodu da rade protiv vaše vjere. To dvoje se onda u praksi poništava.

Što vama vrijedi da vaše dijete ide na vjeronauk jedan sat tjedno, ako je ono cijelo ostalo vrijeme (24 sata na dan, svih 7 dana u tjednu) izloženo sadržajima koji se protive katoličkoj vjeri i katoličkom moralu?
Ne trebam niti spominjati kakva se izopačenost promiče putem liberalno-lijevih medija, ali i, nažalost, često puta preko nastave u državnim školama.

Sekularna država daje slobodu djelovanja svima: i vjernicima, i nevjernicima, i otvorenim neprijateljima vjere. Sloboda govora vrijedi za sve. Točno onako kako je pisalo u Ustavu SSSR-a: "Svim građanima priznaje se sloboda vršenja vjerskih obreda i sloboda protuvjerske propagande."

Koji katolik može reći da je takva država "dobra"?

Što se tiče današnje RH, ona je građena po principu: "Kud svi Turci, tu i mali Mujo."

Pisci Ustava RH čak se i javno hvale da su prepisivali sekularistički francuski ustav.
Više o tome ovdje: Ustav RH je kopija francuskog ustava iz 1958. 



4 komentara:

  1. 'Vjerska sloboda' neminovno vodi u ropstvo praznovjerja.
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  2. https://plus.google.com/111155671745936476689/posts/ELr1cSF7JiX

    25 godina vjeronauka u Hrvatskoj! (konfesionalni vjeronauk)
    Kard. Bozanić je jedan od autora ugovora izmedju Vatikana i Hrvatske...
    Može li netko u glavnim crtama pojasniti o kojem se ovdje "konfesionalnom vjeronauku" ustvari radi?
    (Napose to što je, kako kaže: "vjeronauk u našim školama po demokratskom slobodnom izboru..., i dakle je neobvezatan predmet...")

    Kaže: "Jer mi živimo u postsekularnom društvu(?), gdje trebamo poštivati i laičnost države i pluralizam i multikuturalnost i stav ljudi, stav roditelja, stav djece treba biti mjerodavan za odnos vjeronauka u školi i za njegov položaj u školi."(?!)
    - Ne znam kako drugi na to gledaju, ali po mom mišljenju Hrvatska se danas uopće ne nalazi u post-sekularnom, nego u sekulariziranom društvu više nego ikada.
    - Nije li kard. Bozanić u svojoj istoj rečenici izgovorivši da "trebamo poštivati i laičnost države,...",- time izrekao ono što je dijametralno suprotno upravo toj tvrdnji,- da živimo u postsekularnom društvu?

    Nije li ovakav govor vidno, čak i pretjerano pomirben govor sa jednom situacijom, stanjem u Hrvatskoj državi koji je sada više nego ikad prije sekulariziran, odnosno bezvjerski, odnosno antikatolički?

    Ne odaje li ovakav govor upravo ono stvarno stanje današnje Katoličke Crkve, dakako, te itekako i u Hrvatskoj, a to je da se Crkvu upravo sekularizira, (mada mnogi tvrde upravo suprotno) a pod krinkom, biranih riječi i formuliranja istih kao u ovom primjeru; 'trebati poštivati', 'laičnost', 'pluralizam', 'multikulturalnos', itd...

    Nije li tako da ovo isto tzv. "post-sekularno, laičko, pluralističko i multikulturalno društvo" dozvoljava, promiče i potiče i 'vjeronauke' krivovjeraca kao što su muhamedanski i drugi?

    Rado bih volio čuti mišljenje nekoga tko je bolje upoznat i stručniji po ovom pitanju, pošto sam ne živim u Hrvatskoj i o svemu ovome imam tek šture informacije, na osnovu kojih si ne mogu predočiti potpuno jasnu sliku o svemu.

    Hvaljen Isus i Marija.
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  3. Uopće nije bitno kakvo je "društvo", već kakva je država.

    A u državnom Ustavu piše, u članku 40.:
    "Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja."

    I u članku 41.:
    "Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države."

    Eto, vjerski indiferentizam je upisan u Ustav RH.
    I tamo ga je upisao upravo "konzervativni" HDZ.
    Točnije, Ustav RH je pisalo lijevo krilo HDZ-a (Šeks, Sokol...), koji se i ne razlikuju previše od SDP-a.

    Vjerski indiferentizam je postao nedodirljiv: To je "ustavna kategorija".

    Da mi imamo pravu desnicu, ona bi se zauzela da se izbrišu članci Ustava 40. i 41., i da se izričito napiše da je Hrvatska - katolička država, i da je katolička vjera jedina vjera države.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vam za komentar,
    Već razumijem ovo što ste naveli. No moje je pitanje je bilo možda neprecizno. Zanima me sadržaj, tj. najvažnije crte smjernice, toga ugovora između Vatikana i Hrvatske. Kao i to da li je taj i takav ugovor upravo isti i sa svim drugim državama, ili pak ima kakvih razlika među njima, možebitno zasnovanih na recimo broju (izjašnjenih) katolika jedne države.
    Zanima me i sam ovaj 25 godina upražnjavani vjeronauk u državnim sekularističkim školama, kao program, katolički(?) nauk,..- jednom riječju: Ima li taj vjeronauk ikakve veze sa naukom vjere Katoličke?

    Dobro ste primijetili i spočitnuli, da je izraz "društvo" često korišćena forma riječi država, te da se rabi kad ustreba stvari razvodniti, ublažiti, i skrenuti na krivi tijek (ponekad čak i suprotan).
    JbD

    OdgovoriIzbriši