ponedjeljak, 30. srpnja 2018.

Dužnosti prema Bogu važnije su od svih drugih dužnosti




Možda ste primijetili da je na internetu dostupan jedan od prvih životopisa fra Ante Antića: Dr. Natko Faranetić - Svjetlo u tami - kratki životopis fra Ante Antića.

Tiskan je 1969. godine: dakle, samo četiri godine nakon Antićeve smrti. Mislim da bismo trebali obratiti pozornost na tri stvari iz te knjige: kako je Antić ispovijedao i vodio duše, kako je izvršavao svoje svećeničke i redovničke dužnosti, te njegove pokore i mrtvenja.

O ispovijedanju i duhovnom vodstvu najzanimljivije je ono što čitamo na str. 20.-23.










U vršenju dužnosti, sluga Božji je isticao da su dužnosti prema Bogu važnije od svih drugih dužnosti (str. 25.- 26.).







I treća stvar, o mrtvenju, čuvanju očiju i odvojenosti od svega ovozemaljskoga i prolaznoga (str. 18.-19.).






Kad čitamo pisma fra Ante Antića, vidimo da je on sve to tražio i od drugih redovnika, kojima je bio duhovni vođa. O tome sam pisao u postu: Fra Ante Antić: "Sve milosti koje nam Gospodin daje, milosti su za borbu, za trud, a ne za mir.".


1 komentar:

  1. Samo da napomenem još nešto. Ističe se da je dnevni red fra Ante Antića uključivao i 2 sata razmatranja i 1 sat duhovnog štiva. To vidimo i kod drugih svetih ljudi (na primjer, kod bl. Ivana Merza).

    Dakako, riječ je o čitanju klasičnog duhovnog štiva, pisaca poput sv. Alfonza Liguorija, sv. Franje Saleškoga, sv. Leonarda Portomauricijskoga... Ili pak svetih otaca poput sv. Grgura Velikoga i sv. Jeronima.

    Ovo je važno napomenuti, da ne bi neki današnji vjernik slučajno posegnuo za "suvremenom" modernističkom literaturom, misleći da je to "duhovno štivo". Danas se na policama knjižara nudi svašta, i treba stalno biti na oprezu.
    Isto tako, treba biti na oprezu s medijima poput Glasa Koncila i Bitno.net-a. Čitanje tih medija može samo doprinijeti zbunjenosti i duhovnom nazatku.

    OdgovoriIzbriši