srijeda, 5. travnja 2017.

O turizmu i moralnoj razvratnosti

Svi znamo da ljetni turizam spada među najvažnije dijelove hrvatskog gospodarstva. Od njega danas živi značajan dio stanovništva uz našu obalu. Možda je zbog toga naša vjernička javnost sklona žmiriti na jedno oko, kad su u pitanju pojave moralne razvratnosti koju turizam vuče sa sobom.

I ne samo to. U ime "gostoljubivosti" prema turistima, naše crkve se doslovno pretvaraju u kuće trgovačke. Zar vas srce ne zaboli, kad vidite mase turista kako ("u razgledavanju") marširaju kroz crkve i prolaze pokraj svetohraništa potpuno ravnodušno, bez ikakvog poštovanja?
Čovječe, "razgledavanja" se vrše čak i kad je izloženo Presveto! To se doslovno događa svaki četvrtak u crkvi sv. Franje na Kaptolu. Četvrtkom je u toj crkvi izložen Presveti Sakrament na cjelodnevno klanjanje... No, što se događa? Cijelo to vrijeme turisti ulaze i izlaze iz crkve i "razgledavaju", na sablazan vjernika koji se pokušavaju klanjati Presvetome.

Valjda sada razumijete zašto su u prvim stoljećima kršćanstva, čuvari stajali na vratima crkvi dok se služila misa, kako bi spriječili da bilo koji nevjernik uđe u crkvu dok se obavljaju sveti obredi - odatle naziv missa fidelium (misa vjernika) za dio mise u kojem se prikazuje sveta žrtva (jer su mu mogli prisustvovati samo kršteni vjernici, a nikako nevjernici, ni katekumeni).
U istočnoj liturgiji se i dan danas održao svečani uzvik kojim su istjerivani katekumeni iz crkve prije liturgije vjernih (u grčkom izvorniku): "Ὅσοι κατηχούμενοι, προέλθετε· οἱ κατηχούμενοι, προέλθετε· ὅσοι κατηχούμενοι, προέλθετε. Μή τις τῶν κατηχουμένων." ("Koji god ste katekumeni, odlazite! Katekumeni odlazite! Koji god ste katekumeni, odlazite! Da nijedan od katekumena [ne ostane].")
Na crkvenoslavenskom je to onaj poznati uzvik: "Jelici oglašeniji izidite! Oglašeniji, izidite!", koji danas, nažalost, naši grkokatolički svećenici obično izostave... 


No, vratimo se pitanju o moralnoj razvratnosti u ljetnoj sezoni. Naši su biskupi nekada često upozoravali na taj problem. No, nakon II. vatikanskog koncila, to praktički više nitko ne spominje.

Zato evo apel naših primorskih biskupa iz svibnja 1937.
(prema šibenskom listu Katolik, 16. svibnja 1937.).






3 komentara:

  1. Ova zemlja parazitira na lijepom vremenu, brižnim sezonskim radnicima i mješovitoj obalnoj golotinji[!]. Zbog rasta turističkog prometa nije nam bolje, nego gore jer je srdžba Božja na zemlji koja to dozvoljava, nema blagoslova niti blagostanja od prljavštine nemorala. Upravo su socijalisti forsirali puk, "Radnik mora na more da ljetuje!", kao što biskup piše, komunizam se hrani na grijesima nečistoće. Tako je i danas. Sva katolička kraljevstva koja su dozvolila golotinju i mješovito kupanje izgubile su Vjeru do neprepoznatljivosti. Tȇ najstarije kćeri Majke Crkve nekada su bile dostojanstvene tvrđave pune života, znanja i rada a sada su kule od pjeska, samo dvodimenzionalna pročelja za razgledavanje.

    SRMM

    OdgovoriIzbriši
  2. Što li misle ti časni pokojnici kad pogledaju na Zrće?Koliko je klanjanja dostatno da bude naknada tolikoj sablazni?Luka

    OdgovoriIzbriši