utorak, 14. ožujka 2017.

Pokušaj otpora sekularizaciji školstva u Hrvatskoj

Obično ne razmišljamo o tome koliko događaji iz prošlosti utječu na našu situaciju u sadašnjosti. Jedan od takvih prijelomnih događaja zbio se 1874. god., kad je liberalna Mažuranićeva vlada donijela Zakon o pučkim školama, kojim je Crkvi oduzet nadzor nad školstvom u Hrvatskoj.

Donosim članak tadašnjeg  Zagrebačkog katoličkog lista (30. prosinca 1875.) koji opširno obrađuje tu temu. Postavljalo se pitanje: Kako da svećenici postupe u novim okolnostima? I daje se sljedeći odgovor:
"Crkvi dakle katoličkoj nastale su u školi velike težkoće; no ona zato ne može napustiti škole, niti budne brige i djelatnosti oko škole. Pače čim je Crkvi stvorem mučniji položaj, čim većma napreduje nastojanje Crkvu sasvim iztisnuti iz škole: tim mora biti u njezinih službenika trud uztrajniji i oduševljeniji."  

Ipak, uočava se da je članak prožet određenim pesimizmom. Autori se zabrinuto pitaju: Što donosi budućnost sa bezvjerskim školstvom?
Daljnji je razvoj događaja pokazao da je pesimizam bio više nego opravdan. Sekularizacija školstva je uzrokovala pad broja svećeničkih i redovničkih zvanja.
Naime, dok je školstvo bilo katoličko, očekivalo se da će se najbolja djeca odlučiti za svećeničko i redovničko zvanje. Tako je uvijek bio siguran dotok mladih u bogoslovije i samostane.
Nesuprot tome, sekularno školstvo sa svojim indiferentizmom i bezvjerskom atmosferom, upravo guši potencijalna svećenička zvanja. Ovdje treba tražiti jedan od glavnih uzroka "krize zvanja"... kako u Hrvatskoj, tako i drugdje na Zapadu.

Dakako, to je samo jedna od loših posljedica sekularnog školstva. Ima ih još puno... Na primjer, to što se djecu izlaže propagandi vladajućih političkih struktura. Koja god stranka prigrabi vlast, dobiva mogućnost da nameće svoju ideologiju malenima.

No, da ne duljim... Pročitajte članak da vidite kako je to izgledalo na samom početku sekularizacije školstva u Hrvatskoj.










3 komentara:

  1. Borba za djecu. Jučer kao i danas.
    Ako smo još tada trpjeli poraze, kako da danas pobijedimo kad je svijet još više sekulariziran?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa, mi zapravo trpimo poraz za porazom još od Francuske revolucije. U većini zemalja je, uglavnom, bio isti scenarij. Može se točno pratiti redoslijed kako je katolicizam potiskivan korak po korak iz javnog života. Prvo bi proglasili nekatoličke vjere ravnopravnima, onda bi oduzeli Crkvi školstvo, onda bi uveli civilni brak i razvod braka, onda bi napokon i službeno proglasili da je Crkva odvojena od države… To se, naravno, nije svugdje odvijalo istovremeno. Negdje su sve te promjene uvedene odjednom (revolucijom), a u nekim zemljama postepeno ("evolucijom").
      Sekularističke snage su većinom radile postepeno i strpljivo kroz više od sto godina… Da bi kasnije, u 20. stoljeću, taj proces pokazao svoje izrazito nasilno lice u obliku komunističkih i socijalističkih pokreta: revolucije i represije.

      Izbriši
  2. Veliko zlo egalitarne socijalističke države koju su iznjedrili zlodusi sekularizma, relativizma i masonerije. Već samo s vremenite strane očigledno je kako Providnost melje ovaj narod fiskalnim i parafiskalnim nametima, breme pakla lomi kičmu letargičnom novopoganom krutovratom emancipiranom 'proleter–građaninu' a on glupan kuka da još nije dobio dovoljno demokratske socijalističke 'pravne države', u svojoj truleži hipnotizirano gleda Dnevnik i čita Index.hr da brigom za građansku pravdu prikrije nedostatak vlastite. Nije htio Njegovu Crkvu ni Njegov Zakon pa je dobio masivnu novokomunjarsku državu da mu uzima polovicu svega što prihoduje i da svoju djecu (dvoje, troje) prodaje u roblje ateističkoj socijalisitčkoj školi nego i dugovima kojima hoće sebi platiti emancipiranu starost. Zauzvrat je dobio otrovnu kinesku plastiku, štetnu LED glupariju i cijena nekretnine mu je napuhana van razuma da ju kupi bogati Rus ili Britanac koji će od nje napraviti ljetovalište. To su plodovi kontraceptivnog blata nemorala.
    Jer se ne može graditi takva sprotubožna egalitarna babilonska država, koja se pače protivi samom Prirodnom Zakonu, uništavati narav obitelji, cigle društva, a da se ne uruši sama na sebe.
    Nije to samo u Hrvatskoj, tako je i u liberal-protestantskim državama 'naprednoga' sjevera gdje je presija jaka, razliku čini raniji ulazak u industrijske promjene, prije nego se špina prevarantskog piramidalnog sistema počela zatvorati, u međuvremenu je Hrvatsku zapao 'kapitalizam bez kapitala'. Kronični nedostatak sredstava, glasački blok od 475 tisuća u bezbožnim socijalističkim aparatima, nešto manje od trećine populacije uopće ima posao, preko 2 milijuna ljudi na socijalističkim primanjima, polovica radno sposobnih je nezaposlena.
    Osim progona Latinske Mise, masovna pobuna proljećarske generacije protiv vjekovnog nauka o kontracepciji je bila ključan događaj (sjetimo se samo pobune biskupa širom Crkve), tada je Božja milost ubrzano počela napuštati društvo a kriza je dobila neviđeni moment prema provaliji. Danas se u javnosti okrećemo preko ramena i gotovo da u nevjerici gledamo koliko je u samo nekoliko godina uznapredovala erozija morala.

    BVMopn

    OdgovoriIzbriši