subota, 28. svibnja 2016.

Molitva na nakanu pape



Jedan od uvjeta za dobivanje potpunog oprosta je molitva na nakanu pape.

Što je to "nakana pape"?

Prije reforme discipline oprosta (1967.-1968.), postojao je vrlo precizan odgovor na to pitanje.

Kongregacija za oproste je 1847. g. dala jasnu definiciju:

"Intentio pontificis est exultatio sanctae Ecclesiae, extirpatio haereseum, propagatio fidei, peccatorum conversio, pax et concordia inter principes christianos."


("Nakana prvosvećenika je uzvišenje svete Crkve, iskorijenje krivovjerja, proširenje vjere, obraćenje grešnika, mir i sloga između kršćanskih vladara.")




Taj se odgovor kasnije ponavljao u teološkim knjigama - sve do 1960-ih.


Na primjer, evo kako to izgleda u knjizi istaknutog isusovca Arthura Vermeerscha
Theologiae moralis principia - responsa - consilia (tom. III., Rim, 1948., str. 377.):

 

Vidimo i dodatak koji je se s vremenom počeo dodavati definiciji: 
"Satis est ut orans velit preces offerre ad intentionem summi pontificis vel ad indulgentias lucrandas."
("Dovoljno je da molitelj želi molitve prikazati na nakanu vrhovnog prvosvećenika ili za dobivanje oprosta.")

Taj dodatak pripada novijem vremenu.

Ako čitate odredbe o potpunim oprostima starije od 19. stoljeća, vidjet ćete da se najčešće izričito traži molitva za uzvišenje svete Crkve, iskorijenje krivovjerja i slogu među kršćanskim vladarima.

Evo, na primjer, potpuni oprost koji je u lipnju 1734. g. papa Klement XII. podijelio za kapucinske crkve (francuskih i irskih kapucina) u misijama među nevjernicima.

Klement XII. daje potpuni oprost vjernicima koji na spomendan sv. Ludovika Kralja (sv. Luja IX.) pobožno pohode neku kapucinsku crkvu u tim krajevima "et ibi pro christianorum principum concordia, haeresum extirpatione ac sanctae Matris Ecclesiae exaltatione pias ad Deum preces effuderint" ("i ondje za slogu kršćanskih vladara, iskorijenje krivovjerja i uzvišenje svete Majke Crkve pobožne molitve Bogu upute").






Iste ili slične uvjete naći ćete i u odredbama drugih papa o oprostima.

Da ih ne nabrajam sve, navest ću još samo jedan primjer... iz naših krajeva.




Ponos vrpoljačke bratovštine

Matrikula župe Vrpolje


U Vrpolju kod Šibenika je nekada postojala bratovština, čija matrikula potječe iz 1630-ih. Matrikula je pisana (tadašnjim) hrvatskim jezikom.

Bratovština je bila posebno ponosna na bulu pape Urbana VIII. iz ožujka 1634. god., koja je također prevedena na hrvatski.
Tom je bulom papa Urban VIII. podijelio potpuni oprost članovima vrpoljačke bratovštine, na dan upisa u bratovštinu i na času smrti. 
Podijelio im je potpuni oprost i na blagdan Velike Gospe, ako se ispovijede, pričeste i u vrpoljačkoj crkvi pobožno pomole "za jedinstvo principov karstijanskih, za iskorenje odmetnikov i za uzvišenje svete Matere Crikve".




4 komentara:

  1. Osobno sam se pitala kako moliti na nakanu pape kad ima hrpu krivih nakana (ako se sjetimo kako zagovara vjersku slobodu i lažni ekumenizam biti će jasnije koje su to krive nakane) i od tad molim na svete nakane sv.oca, pape. Tako kažem prije nego li izmolim da ću moliti na one nakane koje su po BV, svete...Ovaj članak mi je samo potvrda da dobro činim.Hvala blogeru!
    JM

    OdgovoriIzbriši
  2. Znači li to da mi možemo izraziti nakanu svetog oca Pape (uzvišenje svete Crkve, iskorijenje krivovjerja, proširenje vjere, obraćenje grešnika, mir i sloga između kršćanskih vladara)i biti sigurni da nam molitve ne idu za "sumljive" nakane sv. Oca? Moram priznati da me to pitanje već dugo muči.
    Još jedno pitanje:
    Mogu li dobiti oprost ako izmolim, uz predhodnu ispovijed, pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom tradicionalnu latinsku Misu i pričestim se duhovno (ne idem na NO Mise)?
    Zahvaljujem na odgovoru.
    Božji blagoslov, Stipan

    OdgovoriIzbriši
  3. Danas molim za papu i biskupa da ih Gospodin ucvrsti po rijeci svojoj i da vrse ono sto je volja Oceva .

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo što sam gore napisao odnosi se na razdoblje prije reforme oprosta iz 1968. god.

    Danas važeći Enchiridion indulgentiarum samo kaže da je za dobivanje potpunog oprosta potrebno izmoliti molitvu "ad mentem summi pontificis".
    Nema nikakvih daljnjih pojašnjenja o tom pitanju...

    Ja bih rekao da je za svaki slučaj dobro moliti i općenito na nakanu papu, ali i posebno za uzvišenje svete Crkve, iskorijenje krivovjerja, proširenje katoličke vjere itd.

    OdgovoriIzbriši