petak, 22. siječnja 2016.

Najveća pobjeda bana Petra Berislavića


Kad danas razmišljamo o banu Petru Berislaviću, gledamo ga samo kao velikog ratnika, a zaboravlja se da je on bio i biskup.
U njemu su zapravo ujedinjene sve najbolje i vjerske i ratničke kvalitete.

Neka nam posluži kao primjer njegova najveća pobjeda nad Turcima: bitka kod Dubice (kolovoz 1513. god.)

Dan uoči bitke, na Veliku Gospu 1513. god., Berislavić je služio svečanu pontifikalnu misu pred 3000 vojnika na polju u blizini mjesta gdje se Una ulijeva u Savu.

Podaci o tome sačuvani su u njegovom životopisu (I. T. Marnavić, "Vita Petri Berislavi", 1620. god.), koji ovako opisuje taj događaj:

"Itaque sacro ea die, more pontificali habito, inter sacrificandum concionem ad suos habuit, quos ubi certa spe reportandae victoriae, auspice Deipara excitavit, subiunxit: 'Viri nobiles, nihil vos Turcarum multitudo aut nomen terreat, ii enim fures et latrones sunt, veniunt multi et fame afflicti, non ut pro honore pugnent, sed ut egestatem suam suppleant, rapiant aliquid et aufugiant. Nos pro patria, pro honore, et pro vestrum omnium salute utpote viri nobiles et liberi certamus; nostra igitur potior quam eorum est causa...' "

("I tako, držeći bogoslužje tog dana po pontifikalnom običaju, tijekom žrtvovanja održao je propovijed svojima; nakon što ih je potaknuo na sigurnu nadu u postizanje pobjede pod zaštitom Bogorodice, dodao je: 'Plemeniti ljudi, neka vas nimalo ne plaši brojnost ili ime Turaka, jer oni su lopovi i razbojnici, dolaze u velikom broju i izjeda ih pohlepa, ne da se bore za čast, već da dopune svoj jad, otmu ponešto i pobjegnu. Mi se borimo kao plemeniti i slobodni ljudi za domovinu, za čast i za spasenje svih vas; naš je dakle cilj viši od njihovog...'")

Nema komentara:

Objavi komentar