utorak, 28. ožujka 2017.

Razmatranje sv. mise za pokojne

Prošli put smo govorili općenito o razmatranju i sudjelovanju vjernika na sv. misi. A sada je vrijeme da kažemo par riječi o sudjelovanju na misi za pokojne.
Dakle, pitanje je: Što da vjernik razmišlja i moli na misi "de requie"?
I ovdje će nam pomoći stari molitvenici. Nekada su se tiskali i posebni molitvenici za duše u čistilištu.

Stavljam ovdje razmatraja i molitve za pokojničku misu iz Molitvenika za duše u čistilištu koji su izdali kapucini iz Rijeke 1914. godine. Taj je molitvenik opet tiskan negdje početkom 2000-ih, u potpunosti nepromijenjen. Jedino je stavljen dodatak (od str. 78. dalje) iz novijeg vremena. Zanimljivo je da se ovaj molitvenik i danas može naći na policima mnogih crkvi. Mislim da oni koji su ga ponovno tiskali uopće nisu ni skužili da se u njemu nalaze molitve poredane prema tradicionalnom redu mise. Čak su ostavili u njemu jednu sličicu tradicionalne mise za pokojne. A sve je to bilo godinama prije motuproprija Summorum pontificum pape Benedikta XVI.
Sve u svemu, možemo biti sretni što je taj molitvenik opet tiskan i što se mnogi vjernici njime koriste u privatnim molitvama.

Naši su rječki kapucini u izvornom izdanju molitvenika iz 1914., stavili molitve i razmatranja za pokojničke mise na str. 15.-40.
U tradicionalnom rimskom obredu imamo nekoliko obrazaca mise za pokojne: In Commemoratione omnium fidelium defunctorum (za Dušni dan), In die obitus seu depositionis (za dan smrti ili pogreba), zatim za 3., 7., 30. dan iza smrti i pogreba, za godišnjicu smrti, te za svagdanje mise za pokojne (In Missis quotidianis defunctorum).
Dakako, i razne molitve za pojedine skupine pokojnika: za pokojne biskupe i svećenike, za pokojne roditelje, rođake, dobročinitelje... Isto imate i u oficiju za pokojne u časoslovu.
Prema tom su (liturgijskom) redu i u ovom molitveniku ponuđene molitve: na dan smrti ili ukopa, na godišnjicu smrti, za pokojne roditelje, za jednoga pokojnika, za sve mrtve itd.Broj komentara: 5:

 1. Možemo li mi kad plaćamo misu za svoje pokojne, tražiti da se služi misa po tradicionalnom obredu?

  OdgovoriIzbriši
 2. Naravno da možete. To se moglo još po dopuštenju pape Ivana Pavla II. - "Quattuor abhinc annos" iz 1984. A sad još i više nakon odredbi Benedikta XVI. iz 2007.
  Uvijek možete tražiti tradicionalnu misu, samo je pitanje hoće li vaša molba biti prihvaćena...

  OdgovoriIzbriši
 3. Je li moguće staviti i poveznicu na digitalnu pdf verziju Molitvenika u cjelosti? Hvala na još jednom izvrsnom postu! Božji blagoslov.
  JbD

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ne znam ima li gdje digitalna verzija. Ovo gore sam ja osobno skenirao.

   Izbriši
 4. Molba će ti biti sigurno prihvaćena , samo traži Misu kod našeg jedinog svećenika FSSPXa . Hvala dobrome Bogu što nam ga je dao.
  Robelar

  OdgovoriIzbriši