četvrtak, 9. ožujka 2017.

Privilegirani oltari (II. dio)

Kad sam zadnji put pisao o ovoj temi, dao sam jedan općeniti uvod o privilegiranim oltarima; a ovaj put ćemo pogledati što hrvatska teološka publicistika kaže o privilegiranim oltarima.

Počinjemo s prof. Martinom Štiglićem (1837.-1914.). Štiglić je bio kanonik Zavoda sv. Jeronima u Rimu (1863.-1866.) i kasnije profesor pastoralne teologije na zagrebačkom Teološkom fakultetu. U ono je vrijeme liturgika spadala u pastoralnu teologiju, pa se predavala kao njezin sastavni dio.

Štiglić je u svibnju 1875. napisao u Zagrebačkom katoličkom listu seriju članaka o privilegiranim oltarima.
Prije nego što počnete čitati, jedna napomena: Štiglić za oproste koristi arhaični naziv "prošćenje", a za čistilište: "očistilište".


Zagrebački katolički list, 13. svibnja 1875. 

Zagrebački katolički list, 27. svibnja 1875.

Zagrebački katolički list, 24. lipnja 1875.

  


Dodajmo ovdje još što o sv. misi na privilegiranom oltau u kaže Stjepan Gjanić u svom važnom djelu  Priručnik za vršenje službe Božje po propisima rimskoga obreda
(str. .27.-28.):  1 komentar:

  1. Nekadašnja središnja pitanja (npr. kako pomoći dušama u čistilištu) današnjim su NovusOrdo-svećenicima totalno nevažna. Nije ih briga... To jednostavno ne spada u domenu njihovih interesa i njihove nove, protestantizirane, "duhovnosti". Njima je recimo važnije da na vrijeme zaliju vrt, pokose travu, ili doznaju kako je prošla utakmica Reala i Barcelone, ili pak kako da na vrijeme čestitaju muhamedovcima ramazanski bajram... Da ne bi slučajno zakasnili!

    Dogodila se nakon uvođenja Novus Orda prava jedna revolucija u vrijednostima. Svećenici novog obreda ne dijele iste vrijednosti i ideale sa svećenicima tradicionalnog (katoličkog!) obreda.
    Čini se da obred doista oblikuje mentalitet svećenika. Zaista je velika istina: "lex orandi, lex credendi". Kad pogledate svećenike koji se drže tradicionalnih obreda, oni itekako brinu o dušama u čistilištu. I to ne samo svećenici tradicionalnog rimskog obreda, nego i oni koji pripadaju istočnom obredu. Pogledajte grkokatoličke svećenike. Oni redovito na zadušne subote služe parastos za sve pokojne.

    OdgovoriIzbriši