petak, 30. rujna 2016.

Prijelazno razdoblje 1965.-1969.

Razdoblje od završetka II. vatikanskog koncila (1965.) pa do uvođenja novog obreda mise (1969.) možemo gledati kao prijelazno razdoblje, u kojem se miješalo "staro" i "novo".
Bilo je to zbunjujuće vrijeme naglih reformi, kad nitko više nije znao koju će novu promjenu donijeti sutrašnji dan.

U tom se razdoblju služila djelomično reformirana liturgija. To je u osnovi bila stara tridentinska misa, ali su iz nje malo-pomalo uklanjani pojedini dijelovi obreda.
Prvo je ukinut drugi Confiteor (prije pričesti), zatim su ukinuli psalam "Judica me Deus" na početku mise, pa su onda ukinuli staru formulu dijeljenja pričesti, i tako su nastavili rezati dio po dio stare liturgije... sve dok 1969. nije uveden potpuno novi, drugačiji, obred mise.

U međuvremenu, liturgijski jezici (latinski i crkvenoslavenski) sve su više ustupali mjesto narodnom jeziku.
Po mom mišljenju, najgore je to što je ukinut pretpričesni post. Sveden je na samo sat vremena. To zapravo nije nikakav post. Ako netko ništa ne pojede sat vremena, ne može se reći da on posti - to je prektratko vrijeme!

Budući da je koncilska konstitucija o liturgiji, Sacrosanctum concilium, napisana dvosmisleno (jer je nastala kao kompromis između novotara i konzervativaca), svatko ju je u praksi tumačio kako je želio.

Neki su svećenici odmah okrenuli oltar prema puku i nastojali na svoju ruku uvesti što više promjena.
I danas možete naći u nekim župnim uredima primjerke starog misala u kojima su pojedini dijelovi precrtani (kako su već dijelovi stare mise uklanjani) ili su neke stvari ručno nadopisane.

S druge strane, bilo je i svećenika koji su nastavili služiti potpuno tradicionalnu misu, bez ikakvih promjena.

Što se tiče Crkve u Hrvatskoj i BiH, možemo konstatirati da je ovdje, kao u jednoj dosta konzervativnoj sredini, situacija bila daleko bolja nego na Zapadu.
Iako su i kod nas uvođene promjene, nije bilo nedostojnih i svetogrdnih liturgijskih eksperimenata (kao u nekim zapadnim zemljama) - barem ih nije bilo prije 1969. god.

Dok god je ona stara generacija biskupa bila živa, liturgija je bila na nekoj razini.


Ovako je izgledala puka o misi u udžbeniku za vjeronauk iz 1965. god.
(N. Kolarek, Srednji kršćanski nauk, 1965., str. 60.-63.)

Usput, podsjećam na stav za primanje sv. pričesti.


Polu-novi obred koji se služio 1965.-1969., može se vidjeti na ovoj snimci proslave blagdana sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju 1969. god.


Nema komentara:

Objavi komentar