subota, 2. travnja 2016.

Don Stjepan Batinović


Don Stjepan Batinović (1912. - 1981.) bio je dugogodišnji župnik župe Hrasno u Hercegovini. 
Najpoznatiji je kao urednik popularnog pučkog časopisa Dumo i njegov narod

Neću ovdje ponavljati ostale podatke iz njegove biografije, jer ih možete lako naći drugdje na net-u.
Progovorit ću radije o nekim pitanjima o kojima njegovi današnji biografi šute (iz neznanja, ne iz zle namjere).


Don Stjepan je bio zgrožen neomodernističkim i neoprotestantskim ekscesima u postkoncilskom razdoblju. I to nikada nije skrivao.

Našao se zapravo u istim dilemama u kojima se i mi danas nalazimo: "Što da učinim u vezi svega toga?" 
Činjenica jest da nitko od nas zapravo ne zna što učiniti u ovoj situaciji, pa se svatko od nas snalazi kako sam zna i umije. (Na kraju krajeva, zato i ima toliko različitih "frakcija" među tradicionalistima.)

Don Stjepan je pokušao dati svoj doprinos u suzbijanju moderne krize, šireći djela mons. Čedomila Čekade. 
On je zajedno sa skupinom hercegovačkih svećenika zamolio mons. Čekadu da svoje antimodernističke članke objavi u obliku knjige. Tako da su upravo zahvaljujući njemu ti članci sačuvani za buduće generacije.

Don Stjepanov žar u tom radu je dobro opisao (još u ono vrijeme) Ratko Perić:
"Radovali su ga uspjesi u vjerskom pogledu u svim dijelovima domovine, a rastuživale loše i skandalozne vijesti s koje god strane dolazile. 
Znajući kakav učinak može proizvesti dobra knjiga u duši čitatelja, nije žalio ni truda ni novca da izda što više knjiga za koje je smatrao da će biti korisne i običnim vjernicima i svećenicima. 
U tom smislu dao se na skupljanje i izdavanje članaka i rasprava koje je pisao svećenik vrhbosanske nadbiskupije dr. Čedomil Čekada... Don Stjepan je izdao čak pet zbirki pokojnog dra Čekade. Želja mu je bila da što više primjeraka tih djela dopre do naših svećenika, bogoslovija i sjemeništa."
(R. Perić - Izdavačka djelatnost don Stjepana Batinovića)Don Stjepan je u pogovoru Čekadine knjige Kuća na kamenu - pokoncilski problemi Crkve (1970. god.) ovim riječima sažeo dužnost teologa i svećenika:
"Moraju svjedočiti za svu i cjelovitu istinu. Ne smiju se pogađati sa svijetom na račun objavljene Riječi Božje i na račun od Boga danih zapovijedi."

Nema komentara:

Objavi komentar