nedjelja, 21. veljače 2016.

A kad će lustracija u Glasu koncila?

Naslovnica Glasa koncila, 5. ožujka 1972.


Prije Drugoga vatikanskog koncila hrvatski su biskupi otvoreno osuđivali bilo kakvu suradnju s komunističkim režimom. Sjetimo se kako su osuđena (kripto-komunistička) staleška udruženja svećenika ("Dobri pastir", "Ćirilo-metodsko društvo" itd.).

Sve se promijenilo tijekom 1960-ih. 
Sa Drugoga vatikanskog koncila došao je poziv na "otvaranje svijetu".

E sad, "otvaranje svijetu" u tadašnjim hrvatskim prilikama nije moglo značiti ništa drugo, nego "otvaranje komunizmu".

I kao što je započeo "dijalog" s drugim religijama, tako je krenuo i dijalog s komunizmom.

Ako malo prolistate stare brojeve "Glasa koncila" i "Kane", vidjet ćete dosta vijesti o tom "dijalogu". Općenito, u Glasu koncilu su jako pazili da ne bi slučajno nešto napisali protiv Broza. Ponekad bi ipak napisali koju blagu kritiku ovog ili onog postupka SKJ-a, ali ništa posebno. Radije su isticali "ono što nas spaja", nego "ono što nas razdvaja"... kako se to radi i kod ekumenizma.

Evo jedan članak iz Šagi-Bajsić-Turčinovićevog časopisa "Kana" (prosinac 1978. god., str. 13.), koji javlja o predavanju koje je komunistički zločinac Mitja Ribičič održao na Teološkom fakultetu u Ljubljani.


Izdvojit ću tri rečenice koje i danas čovjeka bace u depresiju kad ih pročita:
"Uz studente i profesore, predavanju su prisustvovali mnogi svećenici i ljubljanski metropolit Pogačnik."
"Ribičič je pozitivno ocijenio sređivanje odnosa s vjerskim zajednicama i činjenicu da je većina svećenika pozitivno raspoložena prema našem samoupravnom društvu."
"Istaknuo je značenje dolomitske izjave za sadašnje vrijeme i vrijednost Kardeljevog djela 'Pravci socijalističkog razvitka' koje je program za neposrednu budućnost."

Pretpostavljam da se gospoda iz "Glasa koncila" i "Kane" danas ovoga srame.
I trebali bi se sramiti! Jer je ovo uistinu bilo sramotno!

Ali, to vam je modernizam... "prilagoditi se svom vremenu."
I tako su se oni lijepo prilagodili komunizmu, isto kao što se danas prilagođavaju liberalizmu... Drugim riječima, okreću se kako vjetar puše.

Netko će možda reći da su oni to radili nevoljko...
Ali, uopće nije važno jesu li oni to radili "nevoljko" ili oduševljeno. Bitno je da su oni to radili na očigled svim ljudima. To je bila velika sablazan za vjernike. Isto kao što je i "međureligijski dijalog" sablazan za vjernike, jer ih navodi na krivovjerno mišljenje da su "sve religije dobre", "sve religije iste", "sve religije spasonosne"...


Ajmo sad malo o dosljednosti. 
Današnji "Glas koncila" podržava lustraciju.
Zar je moguće da žele lustrirati one s kojima su jučer vodili dijalog?
Zar žele lustrirati one koje su sami pozivali da drže predavanja na teološkim fakultetima?

Evo još jedan takav primjer iz istog broja "Kane" (prosinac 1978.- dio članka koji mi nije stao u prethodni sken):1 komentar:

  1. Hvaljen Isus i Marija!

    Bravo za ovaj post!

    Iako se to podrazumijeva volio bih da ste zakljucili da prvo sami sebe lustriraju ako zele da im narod Bozji pocne vjerovati, ovako samo nastavljaju po starom, modernistickom, (blago receno) licemjernom uzusu i sve su dalje od Istine!

    Za njih je javno, jasno i glasno posipanje pepelom conditio sine qua non da bi ih se moglo smatrati vjernicima, a ne intruderima!

    OdgovoriIzbriši